Categories
Atlas

V for sejr

REPORTAGE

V for sejr

Af Jacob Skyggebjerg · Illustration Thit Thyrring

Forfatter Jacob Skyggebjerg meldte sig ind i Stram Kurs, tog til Rigskongres på Christiansborg og fandt et fællesskab sammentømret af de uønskedes oprør.

Rasmus Paludan snurrer rundt om sig selv, spiler øjnene op, kører en hånd i cirkler på sin mave. Han har med spring, fagter og grimasser efterhånden mimet sig igennem alle ni vers af børnesangen Lille Hoa: »Det syntes han var vældig flot, for han var en ægte hottentot.« Hver gang et vers er forbi, og han er ved at gå i stå, klapper vi, min ven Anthon og jeg, råber, og brøler af grin, og så fortsætter han. Han er en entertainer, det kan jeg se, for jeg er selv en entertainer, og jeg ved, hvordan det føles, når man mærker publikums reaktion: Man har intet andet valg end at fortsætte.

Da sangen endelig er forbi, og han kan stå og puste lidt ud, går jeg hen og siger det til ham: at han er entertainer, og jeg forstår ham. Fuld af foragt ser han på mig. Hvor vover jeg at bilde mig ind, at jeg forstår ham – ­ham – Rasmus Paludan, lederen, føreren, stifteren!